Eerste servicebeurt

Een nieuwe fiets is altijd leuk! En om het leuk te houden is het belangrijk om deze goed en op tijd te onderhouden voor een langere levensduur van je fiets.

Een nieuwe fiets heeft verschillende onderdelen die zich na de eerste ritten zullen zetten of zullen uitrekken. Het is daarom belangrijk dat tijdens de eerste servicebeurt al deze onderdelen worden nagelopen en eventueel worden afgesteld.

Eerste Onderhoud is bij tweewielers tussen 3 & 4 maand! en bij Driewieler en bakfietsen tussen 2 en 3 maanden m.b.t. het extra gewicht.

Uw eerste onderhoud is Gratis bij ons!

Heeft u een nieuwe fiets gekocht bij H&H Dutch Bikes en kunt u dat aantonen met uw facturatie? Dan mag u de fiets langs brengen voor de eerste onderhoudsbeurt [ binnen 4 maanden ] waar u niets voor hoeft te betalen! De check-up is geheel gratis tenzij er sprake is van reparatie. Is er sprake van een reparatie, dan betaalt u alleen benodigde onderdelen en geen arbeidskosten!* De montagekosten en reparatiekosten worden dan niet in rekening gebracht!

*Enkel bij de eerste kosteloze onderhoudsbeurt

Heeft u niet de mogelijkheid om de fiets bij ons te langs te brengen? Dan kunt u de fiets door ons laten ophalen, de kosten zijn €75 euro voor het ophalen en weer afleveren bij u. Echter zijn er geen kosten verbonden aan het onderhoud zelf tenzij er sprake is van vervangen van onderdelen! Hier wordt u altijd eerst over benaderd dus geen verrassingen. Is dat toch niet haalbaar voor u dan raden wij u aan om de eerste onderhoudsbeurt bij een lokale fietsenmaker te doen. De kosten zijn dan wel voor uw eigen rekening! Houd er rekening mee dat de kosten voor deze “check-up” onderhoudsbeurt niet meer dan € 45,- euro kan bedragen.

Wat moet er allemaal nagelopen worden bij de eerste service beurt:

  • Bandenspanning controleren
  • Wielmoeren natrekken
  • Remmen afstellen
  • Remblokken controleren of ze goed vastzitten [ V-brake ]
  • Terugtraprem beugel nalopen
  • Voorvork nalopen voor eventuele speling
  • Afstelling versnellingen controleren en zo nodig afstellen
  • Kettingspanning controleren en zo nodig afstellen
  • Spaakspanning achterwiel controleren en zo nodig natrekken
  • Trap-as schroef nalopen en controlleren op speling
  • (Achter)Wiel controlleren op naafspeling
  • Alle veiligheid aspecten nalopen van stuur, zadel en trappers
  • Pedalen controleren en schroefdraad zo nodig voorzien van vet
  • Crankbouten natrekken
  • Verlichting controleren

Let op! Denk je dat er sprake is van garantie? Neem dan altijd eerst contact op met onze klantenservice! 

Belangrijk voor uw Garantie

Bij steeds meer merken begint het een garantie eis te worden. Zodoende moet u schriftelijk kunnen aantonen dat u de fiets na de eerste 3 maanden gebruik een check up onderhoud hebt laten doen.

Of het nou om een Batavus fiets of een Gazelle fiets gaat, de eerste onderhoud is het allerbelangrijkste! Deze “onderhoud” wordt tussen de 2 – 4 maand gedaan, afhankelijk van het seizoen, uw fietsgedrag, fietsroute en gebruiksintensiteit.

Deze onderhoud is niet bedoeld om u aan extra kosten te helpen maar juist om overbodige reparaties en kosten te voorkomen die wel is uit kunnen lopen tot een paar honderd euro.

Check-up Spaken
Deze onderhoud is niets meer dan een globale check bij de fietsenmaker die een losse spaak op tijd constateert en deze binnen 2 minuten aandraait met de kosten van een paar euro’s! Maar wordt deze losse spaak niet op tijd gezien omdat u een onderhoudsbeurt heeft overgeslagen. Dan kan deze losse spaak zorgen dat er meerdere spaken los komen te zitten. Dat heeft natuurlijk invloed op de verdeling van de draaiende krachten op uw wiel. Hierdoor zullen de overige spaken onnodig belast worden en uiteindelijk ook los komen en in het ergste geval bezwijken.

Zo kan een losse spaak dat met een paar euro’s vastgezet kon worden oplopen tot een reparatie van een paar honderd euro leiden. Denk bijvoorbeeld aan een achterwiel van een elektrische fiets of een 8-speed naaf versnelling van uw transportfiets.

Versnellingskabels en Remkabels
Verder wordt er gekeken naar de versnellingen en remmen. Deze werken door middel van kabels. Deze kabels zullen na de eerste ritten zetten of uitrekken. Hierdoor kan het zijn dat u versnellingen opnieuw afgesteld moeten worden of dat de remkabels even bij gespannen moeten worden. Zo kunt het de rest van het jaar zorgeloos fietsen zonder overbodige reparaties!

 Jaarlijks onderhoud
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je nieuwe fiets raden wij (en elke andere fietsenmaker) je aan om de fiets minimaal 1 keer jaarlijks te laten onderhouden. Bij deze jaarlijkse onderhoudsbeurt worden alle belangrijke onderdelen van de fiets nagelopen en indien nodig afgesteld of vervangen. Dit onderhoud zorgt ervoor dat de levensduur van je fiets langer is. Wanneer je je fiets heel intensief en onder zware weersomstandigheden gebruikt is het verstandig om de fiets vaker te laten onderhouden.