Verfijn resultaten Showing all 9 results
Fietsmerk
Wielmaat ( t.o.v lichaamslengte)
Remmen
Framemaat ( t.o.v lichaamslengte)
Versnellingen
Show sidebar

Bps Moederfietsen 28 inch

Moederfiets / mamafiets kopen?
waar moet je op letten?

Moederfiets kopen is tegenwoordig niet de makkelijkste zaak. Er zijn namelijk zo veel merken en modellen die het kiezen daarvan moeilijk maken of u aan het twijfelen brengen. Daarom willen wij de belangrijste zaken met u doornemen zodat u een juiste keuze maakt en een moederfiets kiest die naar uw wensen voldoet.
Hoe herken je een moederfiets en waar moet je op letten bij de aanschaf?
1. Stuur
Mamafietsen oftwel moederfietsen hebben een verlengde frame waardoor het afstand tussen de zadel en het stuur groter is dan bij een normale fiets. Dit is van belang als u een kinderzitje voorop heeft waardoor de ruimte tussen het zadel en het stuur kleiner wordt. Daarom heb je bij Moederfietsen een verlengde frame zodat u altijd genoeg ruimte heeft voor het op- en afstappen. Uiteraard is het ook een stukje veiligheid voor het geval dat je een noodstop moet maken.
2. instaphoogte
Moederfietsen beschikken over verschillende instap hoogtes, zo heb je bij de BSP Seine Classic en Spirit Carry, Static Queen een extra lage instap. Dit maakt het op- en afstappen een stuk makkelijker.
3. Stuurslot
De frustratie van elke moeder: een stuur dat eigenwijs heen en weer zwiept, terwijl je je kind in het fietsstoeltje probeert te manoeuvreren. Met een beetje pech kukelt je tweewieler nog om ook, door het gewicht dat naar één kant helt. Tegenwoordig hebben alle moederfietsen een knop op de stuurpen waarmee je het stuur vastzet als je stil staat. Zo blijft je tweewieler keurig in balans.

Het is belangrijk dat je de veiligheid van de kleintjes altijd waarborgt. Een stuurslot / stuurstabilisator kan hierbij een steentje bijdragen. Een stuurslot of een stuurstabilisator zorgt ervoor dat u stuur niet omslaat als deze geparkeerd staat. Meestal komt dat door je voorzitje wat extra gewicht brengt aan je stuur waardoor je stuur de neiging heeft om om te slaan. En vaak ook als je een kinderzitje achterop hebt gemonteerd wilt het voorwiel van de grond komen. Hierdoor kan je stuur ook omslaan en in het ergste geval kan je fiets omvallen en beschadigen. Een stuurslot helpt u hierbij, deze zet het stuur vast waardoor deze niet meer kan omslaan. Een stuurstabilisator is een veertje tussen je voorvork en het frame. Dit veertje geeft altijd een tegenwerkende kracht en zorgt dat je stuur niet helemaal kan omslaan.

4. Standaard
De meeste moederfietsen beschikken over een Ursus Hopper standaard. Een zeer stevige standaard met wijde pootjes. Om lang plezier te hebben van je moederfiets is het belangrijk dat deze uitgevoerd is met een stevige standaard waarbij de pootjes zover mogelijk uit elkaar staan. Een standaard met wijde pootjes zorgt voor de stabiliteit die je nodig hebt om de kleintjes veilig op hun zitje te plaatsen. Zo hoeft u geen zorgen te maken dat de fiets omvalt. En uiteraard is het ook handig als u met zware boodschappen te maken heeft. Zo kunt u makkelijk de fiets beladen met de boodschap zonder dat deze dreigt om te vallen.

5. Drager
Bij een mamafiets zijn de bagagedragers voor en achter zijn ook niet te missen. Bij moederfiets zijn de bagagedragers (achter) altijd uitgevoerd met een extra verlengde en verstevigde dragers. De verlenging heeft te maken met de ruimte die je nodig hebt voor de kinderzitje, zodat deze niet tegen je rug aan staat. Verder hebben de bagagedragers op een moederfiets een extra verstevigde constructie en gemaakt van beter materiaal.
Verder zijn de meeste moederfietsen uitgevoerd met een easy-fit-window voor de kinderzitjes. Zo kunt u zonder enige aanpassing de kinderzitje op uw bagagedrager vast klikken. Dit kan bij de Yepp-kinderzitjes en Thule kinderzitjes en tegenwoordig ook met de Bobike modellen.
6. Versnellingen
Bij een moederfiets is het fijn als je zoveel mogelijke schakelopties heeft. De meeste moederfietsen hebben 3 of 7 versnellingen. Echter is het wel fijn als je meerder versnellingen hebt. Vooral als je met tegenwind te maken hebt. Dan merk je al gauw dat je met de boodschappen en de kleintjes achterop al snel uitgeput kan raken. In dit geval ben je beteraf met de 7 of 8 versnellingen.

7. Frame
Het frame van een moederfiets is extra stevig, wat bijdraagt aan de veiligheid van jou en je kinderen. Wel is het belangrijk dat u een juiste framemaat kiest wat goed aansluit op uw lichaamslengte en binnenbeenlengte. Dus let goed op de framehoogte. Kies een frame waarbij je het zadel zo laag kunt zetten dat beide voeten de grond raken als je op het zadel zit. Dat is niet alleen prettig met opstappen, maar ook veiliger als je plotseling moet remmen. Of als je stilstaat voor het stoplicht.
8. Zitjes
De moederfiets is zo ontworpen dat je er zowel voor als achter een kinderzitje op kunt bevestigen, zonder dat u of de kids ruimte en comfort inleveren. Tot 15 kilo kun u uw kind voorop vervoeren, daarna is het verstandig om een stoeltje achterop de bagagedrager te bevestigen. Voor alle stoeltjes geldt: zorg dat je kind stabiel en rechtop zit en dat het vastgegespt kan worden met een harnasgordel. Denk ook aan jasbeschermers, die voorkomen dat je kind met zijn voetjes tussen de spaken komt.
9. Windscherm
Oké, zo’n windscherm is misschien iets minder aerodynamisch, maar je kind zal je dankbaar zijn. Kinderen vangen veel wind, stof en vliegjes voorop de fiets en dat is vooral voor baby’s erg vervelend, omdat hun oogreflexen nog niet berekend zijn op onverwachte vuiltjes; zij zijn nog niet in staat om op tijd te knipperen.
De moederfiets verzekeren
Met de ANWB Fietsverzekering verzeker je zowel nieuwe als tweedehands fietsen. Als ANWB lid ontvang je bovendien 5% ledenkorting. Zo ben je het hele jaar goed en voordelig verzekerd als jouw fiets gestolen wordt. Zowel uit eigen schuurtje als op straat. Als je fiets gestolen wordt, krijg je standaard tot 3 jaar terug wat je ervoor betaald hebt. Zo kun je weer dezelfde of een soortgelijke fiets terug kunt kopen.